Δικαιολογητικα για Ανανεωση αδειας παραμονης



Εκδιδεται απο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


ΚΟΙΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΔΕΙΩΝ ΔΙΑΜΟΝΉΣ

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • • Έντυπο αίτησης εις διπλούν (χορηγούνται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου/ Κοινότητας του τόπου κατοικίας του υπηκόου τρίτης χώρας ή από την Δ/νση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης).
  • • Τρεις (3) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες.
  • • Ακριβές φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη ισχύουσα θεώρηση εισόδου.
  • • Πιστοποιητικό υγείας από Ελληνικό κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα που θα βεβαιώνει ότι ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εκτός των περιπτώσεων που υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 18, 46-50, 61, 62, 63 και 94.
  • • Παράβολο με τη μορφή αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β΄ από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3386/05 εκτός των περιπτώσεων που υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 32, 34 παρ. 2, 44 παρ. 1, 46-50, 56 παρ. 2 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3536/07 (ανήλικα τέκνα κάτω των 18 ετών), 61-63, 94 καθώς και των υπηκόων Αιγύπτου που εισέρχονται η διαμένουν στην Ελλάδα και αιτούνται άδεια διαμονής για εργασία, ο τύπος της οποίας περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο Α της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3386/05.


Ανανέωση άδειας διαμονής

  • • Έντυπο αίτησης εις διπλούν (χορηγούνται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου/ Κοινότητας του τόπου κατοικίας του υπηκόου τρίτης χώρας ή από την Δ/νση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης).
  • • Τρεις (3) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες.
  • • Ακριβές φωτοαντίγραφο όλων των σελίδων ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάγονται στις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 84 του ν. 3386/05 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3536/07 (περίπτωση που υφίσταται αντικειμενική αδυναμία εφοδιασμού διαβατηρίου) όπου αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία θα αναφέρονται οι ειδικοί λόγοι και συγκεκριμένη αιτιολογία για την υφιστάμενη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του ή σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό περί μη κατοχής του (π.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του υπηκόου τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο). Σε κάθε περίπτωση όμως, θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του υπηκόου τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου(διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).
  • • Επικυρωμένο αντίγραφο προηγούμενης άδειας διαμονής.
  • • Παράβολο με τη μορφή αποδεικτικού διπλοτύπου τύπου Β΄ από την αρμόδια για την παραλαβή της αίτησης υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 3386/05, εκτός των περιπτώσεων που υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων, 32, 34 παρ. 2, 44 παρ. 1, 46-50, 56 παρ. 2 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3536/07 (ανήλικα τέκνα κάτω των 18 ετών), 61-63, 94 καθώς και των υπηκόων Αιγύπτου που εισέρχονται ή διαμένουν στην Ελλάδα και αιτούνται άδεια διαμονής για εργασία, ο τύπος της οποίας περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο Α της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3386/05.


Για πιο ειδικές περιπτώσεις άδειας διαμονής, όπως για εργασία, πατήστε εδώ.